De langste dag

21 Juni 2020

21 juni, en het jaar kantelt. Vanaf Kerstmis tot nu werden de dagen langer, steeds meer licht, steeds meer energie; stijgend; eerst schoorvoetend in de winter, dan enthousiast in de lente; en vandaag staan we aan de top!

We hebben mooi uitzicht hier, we kunnen alles aan alle kanten overkijken. Wat we afgelopen half jaar aan nieuwe ideeën hebben gehad, visie, creatieve ontwikkelingen,… dat staat nu allemaal op zijn hoogtepunt!

En vanaf nu, als de dagen beetje bij beetje terug inkorten, eerst nog vurig in de zomer, dan verzadigder in het najaar, om tot inkeer en stilte te komen… neergaand; uitgerijpt, afgerond. De ideeën van het voorjaar zijn concreet uitgewerkt, op pootjes gezet. Tijd om dan in stilte te evalueren of herevalueren. Om te zien of er met de nieuwe aanzet van 21 dec weer nieuwigheden kunnen bijkomen die op realisatie wachten.

En zo is de mens deel van het groter geheel; deel van de natuurlijke cycli. Deel van de seizoenen. Misschien merk je dat niet in zoveel detail en gaat het leven wat aan je voorbij, kabbelt het voort.

Toch is het wel eens interessant om te kijken of jouw leven ook meebeweegt met deze grote slinger van opgaan en neergaan, jaar na jaar opnieuw. Het wordt zelf nog interessanter als je de kracht en energie die van dit natuurlijk proces uitgaat, ook doelbewust gaat hanteren!!

Je gebruikt de stilte van de winter om alle nieuwe zaadjes te laten ontkiemen; je gebruikt het enthousiasme, de levenskracht en dynamiek van de lente om alles te doen groeien; je gebruikt de warmte van de zomer om de nieuwe projecten verder te laten rijpen en vol-wassen te laten worden; je gebruikt de nazomer om te oogsten, de herfst om ingetogen te evalueren, en zo nodig vanaf de winter strategieën te laten kiemen ter verbetering of aanvulling.

Dit is een jaarcyclus, mee met de seizoenen. Je kent misschien ook de maan-cyclus, dat is er eentje in het klein, per maand; of nog kleiner: een dag. Het patroon herhaalt zich telkens weer, van klein naar groot, van groot naar klein. Yin en Yang. Het perpetuum mobile.

Wil je al deze krachten en energieën leren kennen om ze concreet in te zetten? voor je werk? voor je gezondheid? voor je energie-niveau? Als je mee beweegt met de seizoenen, met de natuur, dan ben je een sterk mens; krachtig. Tot veel in staat. En hoe meer je in je eigen kracht staat, hoe minder je verliest aan iets anders, of anderen. En dan maakt ziekte weinig kans om binnen te komen. Wat heb je te verliezen? niets. Wat heb je te winnen? alles!

Schrijf je in voor deze kracht-training (met veel zachtheid) die start in september! Zo blijf je gezond en sterk een heel jaar door!

Meer info: Versterk je gezondheid